Mire jó a címkézés?

trafficsourcesA Google Analytics alapesetben háromféle forgalmat különböztet meg nekünk: közvetlen, hivatkozó és keresési.
Ez azonban önmagában kevés, ha vannak fizetett kampányaink, küldünk hírleveleket, a közösségi médiában is vannak aktivitásaink, affiliate rendszert működtetünk stb.
Azt, hogy az alap három forgalomtípustól meg tudjuk különböztetni az általunk kezelt dolgokat, és az oldalt látható forgalmi forrásokat mutató diagram sárga “egyéb” kategóriája is megjelenjen, a linkek címkézésével, paraméterezésével érhetjük el.
A címkézés lényege az, hogy a linkhez hozzáadjuk azokat a kampányinformációkat, amelyek segítenek nekünk azonosítani és elkülöníteni az adott forgalmat a többitől, így pontosabb képet kaphatunk annak mennyiségéről, minőségéről, teljesítményéről. Elkülöníthetővé válik például, hogy mekkora bevételt generál a hírlevél, vagy hány feliratkozónk volt a facebook kampányunkból.

Mit címkézzünk?

Röviden: mindent.
Hosszabban: minden olyan az oldalunkra irányuló linkelési, hirdetési tevékenységet, amelyre befolyásunk van.
A teljesség igénye nélkül: Hírlevelek, display, banner hirdetések, adwordsön kívüli display network hálózatok, facebook hirdetések, facebook, twitter, egyéb közösségi média megosztások, partnerlinkek, affiliate linkek, PR cikkekben, sajtóközleményben elhelyezett linkek, stb.

Mit adhatunk meg a címkékben?

A következő adatokat adhatjuk meg ilyenkor:
Forrás (utm_source): Itt a forrást, azt az oldalt, vagy hálózatot kell megadnunk, ahonnan érkezik a látogató. pl etarget, index.hu, twitter, facebook, hírlevél stb
Médium (utm_medium): A forgalom típusa: email, banner, cpc, affiliate stb.
Kampány (utm_campaign): Az aktuális kampány neve. Olyan név, amelyből könnyen tudjuk azonosítani. A különböző médiumokon megjelenő, de azonos kampányokat lehetőleg azonos névvel lássunk el (pl 2013téli-akció)
Ez a három paraméter (forrás, médium, kampány) kötelezően megadandó a címkézés során, és a következő opcionális lehetőségeink vannak még:
Kulcsszó (utm_term): adwords hirdetéseknél ez a mező tartalmazza azt a kulcsszót, amire a megjelenést generálta. Nem kötelező használni, de további információkat adhatunk meg ami segítheti a kampány elemzését. (pl display hirdetéseknél használhatjuk arra, hogy megkülönböztessük a képes vagy szöveges hirdetéseket, vagy az eltérő bannerméreteket)
Tartalom (utm_content): Hirdetéstartalom. Amikor egy kampányban több kreatívunk van, a Tartalom mezőben megadott adatokkal tudjuk őket elkülöníteni. Nem szükséges a teljes szöveget beírni, csak olyan azonosítókat, amelyek segítenek azonosítani az adott kreatívot (pl: mikulás-angyalka-havas táj)

Hogyan csináljuk?

A Google-nek van egy URL builder nevezetű eszköze, amely segíthet a címkézésben, de ha megtanuljuk a szintaxisát
(?utm_source=1&utm_medium=2&utm_term=3&utm_content=4&utm_campaign=5, ahol a számok helyére helyettesíthetjük be a saját adatainkat) manuálisan, vagy excel segítségével is létrehozhatjuk a linkeket.
thumb_google_analytics_url_builder_and_campaign_tag_managerAz Analytics Pros készített egy eszközt, a Campaign Manager-t, amely segítségével excelben hozhatunk létre akár tömegesen címkézett URL-eket. Érdemes ezt, vagy hasonló megoldást használni, mert így nyomon követhetővé válik, hogy mikor, hova milyen címkézésű linket tettünk, illetve kezelni és létrehozni is könnyebb a címkézett linkeket, mintha egyesével hoznánk létre.
Segítség lehet még a Google Analytics URL Builder nevezetű Chrome bővítmény, amellyel a böngészőben egyszerűen készíthetjük el a paraméterezett URL-t, nem kell hozzá külön megnyitni az URL buildert.

Mire érdemes figyelni?

  • Ha elkezdünk paraméterezett URL-eket használni, akkor figyeljünk oda, hogy biztosan minden linkre rákerüljön. (pl hírlevélben ne csak a “nézze meg ajánlatunkat”-ra tegyük rá, hanem valamennyi a hírlevélben szereplő linkre, így pl a leiratkozás linkjére is.)
  • A forrás, médium és kampány paraméterek kötelezőek, ha valamelyiket kihagyjuk, hibásan működhet a címkézés.
  • Adjunk időjelölést az analytics fiókunkban arra a napra, amikortól átálltunk a címkézett URL-ekre, hogy érthető maradjon a későbbiekben is a forgalmi források (főleg a hivatkozó, de részben a közvetlen forgalom is) változása.
  • azonos forgalomtípusok (pl email, affiliate, ppc stb.) azonos médium alá kerüljenek
  • ugyanazon kampány eltérő forrásokon vagy médiumokon futó részei azonos kampánynevet kapjanak. (így a teljes kampány teljesítményét is fogjuk tudni értékelni egyszerűen)
  • ugyanígy azonosíthatjuk az azonos kreatívokat a különböző médiumokban, ha a hirdetésartalom paraméterben ugyanazt adjuk meg.