Sokan és egyre többen használunk Google Analyticset, de legtöbbször nem a megfelelő módon: vagy nincs minden szükséges eszköz beállítva, vagy nem helyesen. (A Google Ügynökségi Napján elhangzott, hogy a tapasztalatok szerint az ekereskedők 80%-a nem megfelelően használja a Google Analyticset!)
Ezért készítettünk egy kezdő ellenőrzőlistát, amelyet végignézve megbizonyosodhatsz arról, az Analytics neked dolgozik-e. (természetesen a beállítások megléte még nem elegendő, a beérkező adatokat tudni kell értelmezni is, erről lásd a mérési stratégiáról szóló bejegyzésünket.)
Az ellenőrzőlista feltételezi, hogy már van Analytics fiókunk, és nem teljes körű, de végigveszi azokat a funkciókat, amelyek használata a legtöbb webhelytulajdonosnak ajánlott.

– Követési kód lekérése / ellenőrzése

Amennyiben még nincs az oldalon telepítve az Analytics, kérjük le a kódot, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a beállításaink helyesek (pl aldomain mérése). Ezt vagy a Tulajdon létrehozásakor kapjuk meg, vagy az Adminisztrálás -> tulajdon szint -> Követési adatok részen tudjuk lekérni.

analytics-profil-kovetesi-adatok

– Követési kód telepítése

Telepítsük valamennyi aloldalunkra a követési kódot a </head>tag elé. Amennyiben korábban telepítettük, bizonyosodjunk meg róla, hogy biztosan helyes kód van-e benn (pl lehet, hogy még a régi kódunk van és nem az aszinkron, vagy azóta az is változott), és hogy valóban minden oldalunkon szerepel. (utóbbi ellenőrzésére használható a WASP nevű Firefox plugin

– Adatok fogadásának ellenőrzése

Az, hogy benn van-e a kód (legalább az oldalak egy részén) úgy ellenőrizhetjük, hogy az Adminisztrálás-nál kiválasztva a megfelelő tulajdont a “Követési adatok” résznen ellenőrizzük, hogy az állapotnál az szerepel, hogy “adatok fogadása”. Ha nem ezt látjuk, nincs, vagy nem megfelelően van telepítve a kód. Ez sajnos csak azt mutatja meg, ha egyáltalán nincs, vagy hibás a telepített kód. Amennyiben friss, aznapi a fiók, érdemes egy napot várni, az ellenőrzéssel és csak akkor utánanézni, ha több mint 24 óra eltelte után is azt mondja, nem fogad adatot.

– Célok beállítása

analytics-celbeallitas

Minden oldalnak vannak céljai, amelyek mérhetővé tehetők. Legyen az bizonyos aloldalak elérése, megnézése a felhasználó által, adott időnél több eltöltése a weblapot böngészve vagy bizonyos számú aloldal megtekintése. Gondoljuk át, mi hordoz értéket az oldalon – vásárlás, regisztráció, feliratkozás, árajánlat kérés, kapcsolatfelvétel, dokumentumletöltés, videó megtekintése stb, és ezeket mint célokat mérjük. Beállításuk az Adminisztrálás -> profil kiválasztása -> célok fülön található. A közeljövőben átfogó bejegyzést írunk arról, mit és hogyan érdemes célként beállítani, addig is érdemes megnézni az előadásomat, amelyben arról beszélek, miként segíthet a célfolyamat elemzése hatékonyabbá tenni az oldalunkat.

– Kampányok követése

Nem elég csak azt látnunk, mennyien látogatják az oldalt, és abból hányan teljesítik a céljainkat – vásárlást, feliratkozást, regisztrációt, ajánlatkérést stb – marketingköltéseink optimalizálásához tudnunk kell azt is, a látogatók és ügyfelek honnan, milyen forrásból érkeztek. Ha van hírlevelünk, hirdetünk bannerekkel, jelen vagyunk a közösségi médiában (pl facebook, twitter) fontos hogy lássuk, melyik csatornán keresztül mennyien jöttek és ők mit csináltak. Ehhez nem kell mást tennünk, mint minden általunk kezelt megosztást, hirdetést és linket felcímkézni. A forgalom címkézésének hogyanjáról már korábban írtunk.

– E-kereskedelem beállítása

Amennyiben webshopunk van, vagy olyan termékértékesítő oldalunk, ahol direktben is megvásárolhatják, megrendelhetik a felhasználók az árut, érdemes beállítani az e-kereskedelem mérését. Az e-kereskedelem lehetővé teszi, hogy minden tranzakció értékét lássuk. Így a céloktól eltérően nem csak azt tudjuk, hány vásárlás történt, hanem azt is, hogy melyik milyen értékű. Az e-kereskedelem használatával viszonylag könnyen kiszámíthatjuk marketingköltéseink megtérülését.

– Webmaster Tools összekapcsolás

webmastertoolsA Google Analytics mellett weboldalunk elemzéséhez hasznos és szinte kötelező eszköz a Webmaster Tools (Webmester Eszközök) használata. Ezt azonban nem csak önállóan használhatjuk, hanem összekötve fiókunkkal, bizonyos adatokat az Analyticsen belül is elérhetünk a Forgalmi Források -> Keresőoptimalizálás fül alatt. Ilyen az, hogy hányszor jelent meg a találati listákon az oldalunk adott kulcsszavakra, hányszor kattintották, milyen átkattintási aránya van és átlagosan hanyadik helyen jelenik meg a találati listában.
Mivel az organikus forgalom jelentéseiben egyre nagyobb arányban jelenik meg a ‘not provided’ érték, ez a rész igazán értékessé válik, hiszen a kulcsszavak mellett érkezési oldalakra vagy területre is megnézhetjük az adatokat.
Az összekapcsolást az Adminisztrálás -> tulajdon szint -> Tulajdon beállításai -> webmester eszközök résznél tudjuk megadni, vagy a Webmaster tools felől a főoldalon a webhely melletti “Webhely kezelése” fülre kattintva a “Google Analytics tulajdon” menüpontban van lehetőség.

– Adwords fiókkal összekapcsolás

Amennyiben futtatunk a weboldalra Adwords kampányt, rendkívül fontos, hogy összekapcsoljuk az Analytics fiókunkkal. Ugyanis ha nincs összekapcsolva, akkor minden a kampányból érkező forgalom organikus látogatásnak fog látszani, ami torzítja és elemezhetetlenné teszi az adatainkat. Ezért lehetőleg még a kampány elindítása előtt kapcsoljuk össze a fiókokat.
Ehhez az szükséges, hogy az összekapcsolást végző felhasználó mind az Adwords, mind az Analytics fiókban adminisztrátori szerepkört kapjon. Ezután az Adwords felületén az “Eszközök és elemzés” fülön a Google Analytics menüpontot kiválasztani. Itt Itt lényegében ugyanaz a felület jelenik meg, mint ami a google.com/analytics oldalon, csak az Adwords felületébe ágyazva. A megfelelő fiókot kiválasztva az Adminisztrálás -> fiókszint -> Adatforrások pontnál megjelenik a Fiókok összekapcsolása gomb. Felette láthatjuk, hogy mely Adwords fiókot mely Analytics fiókhoz kapcsol. Miután arra kattintunk, hogy fiókok összekapcsolása, a rendszer megkérdezi, automatikusan vagy kézzel szeretnénk címkézni. Lehetőleg az automatikus címkézést válasszuk. Kézi címkézés esetén a korábbi bejegyzésünkben leírtak szerint járjunk el. Megadhatjuk azt is, mely profilokhoz szeretnénk kapcsolni. A kapcsolat később vagy a profilbeállításoknál, vagy fiókszinten az Adatforrások fülön megszüntethető.

– Adsense fiókkal összekapcsolás

Nemcsak Adwords hirdetések futtatása esetén, de ha hirdetéseket jelenítünk meg is érdemes összekapcsolni fiókjainkat, hogy mélyebb elemzéseket végezhessünk az oldalunkról érkező bevételeink kapcsán, és megtaláljuk azokat a pontokat, amelyek optimalizálásával esetleg tovább növelhetjük azt.
Ugyanott találjuk, mint az Adwords kapcsolást, az Adminisztrálás -> fiókszint -> Adatforrások résznél van az Adsense fülön.
Ugyanúgy az szükséges, hogy mind az Analytics, mind az Adsense fiókban ugyanazzal a felhasználóval adminisztrátor legyek ahhoz, hogy sikeresen összekapcsoljam.

Igyekeztünk minden pontnál kellő segítséget nyújtani, hogy az ellenőrzést magatok is elvégezhessétek. Azonban ha bizonytalanok vagytok magatokban, vagy szeretnétek profi teljes körű fiókellenőrzést és/vagy beállítást, keressetek bátran, segítünk.