Google+ sign in

A Google tegnap jelentette be, hogy mostantól lehetővé teszi, hogy különböző applikációk a Google+ segítségével jelentkeztessék be felhasználóikat.
A Google+ bejelentkezés a Facebook bejelentkezés mintájára (és annak konkurenseként) jelenik meg.
Segítségével a felhasználóknak nem kell külön regisztrálniuk az adott weboldalra, vagy appba, hanem a már meglévő Google+ (vagy Facebook) fiókjukat használhatják.
(Arról, hogy milyen adatokat kap meg a weboldal és a Google/Facebook ezen bejelentkezési protokoll használatával, illetve miben azonos vagy különböző a kettő, itt található egy remek írás.)

De miért is érdekes ez itt, egy analitikai blogon?

Tavaly októberben jelentette be a Google az Universal Analyticset. Ez jelenleg csak bétában érhető el, azok számára, akik jelentkeznek a kipróbálására.

Az Universal Analytics egyik újítása, amivel egy régi mérési problémát próbál megoldani, az a cross-device mérése. Ma már a felhasználóknak nem csak egy számítógépük van, neteznek a munkahelyen, otthon, mobilról, tabletről. A jelenlegi mérési módszerek csak az azonos számítógépet és böngészőt használó felhasználót képes azonosítani ugyanannak a látogatónak.
Universal AnalyticsAz Universal Analytics lehetővé teszi majd az eszközök közt váltó felhasználók követését is. Ehhez viszont azonban az kell, hogy a látogatóhoz azonosítót tudjunk kapcsolni, ami klasszikusan akkor lehetséges, ha bejelentkezik a rendszerünkbe.
A webes fejlesztések azonban az utóbbi időben inkább afelé mennek, hogy minél egyszerűbben, lehetőleg bejelentkezés nélkül lehessen vásárolni, alkalmazásokat használni. Az emberek nem szeretnek oldalanként külön külön regisztrálni, majd megjegyezni az ottani felhasználónevüket, jelszavukat. Erre volt megoldás a Facebook bejelentkezés, és ugyanerre megoldás a Google+ bejelentkezés is.
A különbség az, hogy mivel az Analytics és a Google+ is Google termék, ezért várhatóan lehetőségünk lesz a Google+ bejelentkezésen keresztül belépett felhasználókat követni az Universal Analyticsben. (ez jelenleg csak feltételezés, de ez tűnik logikus lépésnek és megoldásnak).

Érdekesség, hogy Matt Waddell a Google egyik igazgatója posztolt egy “take the red pill” (Vedd el a piros pirulát) feliratú képet, a Google+ bejelentkezésre utalva. Aki látta a Mátrixot, tudja, miről van szó. (aki nem, annak itt egy kis segítség angolul). És ugye mondanom sem kell, hogy a Facebook színe a kék? ;)