Az okostelefonok és táblagépek térnyerésével egyre többen és többen használják ezeket az eszközöket internetezésre, tájékozódásra, vagy vásárlásra.
Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint a táblagépeket elsősorban vásárlásra és szórakozásra használják, valamint ezeken hosszabban böngésznek, míg a mobilt inkább gyors, rövid keresésekre, informálódásra használják.
Itthon is egyre nagyobb teret nyer ezeknek az eszközöknek a használata, és a legtöbbször nem mehetünk már el szó nélkül amellett a kérdés mellett, hogy kell-e mobilra/táblagépre optimalizált weboldal és/vagy applikáció.

mobilmenu

Természetesen az oldal jellegétől sokban függ, milyen mennyiségű mobil és táblagépes forgalomra számíthat. Most azt szeretném megmutatni, hogy hogyan nézhetjük meg Google Analytics segítségével, jelenleg milyen a mobilos-táblagépes forgalmunk, és az milyen eredményeket hoz.

Az Analytics a Közönség -> Mobil -> Áttekintés részben a rendes jelentések között is láthatjuk a számítógépes és mobilos forgalom elkülönülését, de itt a mobil és a táblagép egy csoportban van
(Ez egyébként azért furcsa számomra, mert az Adwordsben meg most az új Továbbfejlesztett kampányokban a táblagépeket épphogy a számítógépekhez csapták hozzá, éljen a következetesség 🙂 ).
Ha el szeretnénk különíteni a mobilt és a táblagépeket, akkor speciális szegmensekre lesz szükségünk. (Analyticsbe bejelentkezés után a linkre kattintva egyszerűen hozzáadhatjátok a speciális szegmenseket a fiókotokhoz)

Ez a szegmens a csak számítógépes forgalomé.
Ez a szegmens a csak mobilos forgalomé.
A táblagépek szegmens pedig elérhető az alapértelmezett szegmensek között.

Ezután a speciális szegmenseknél válasszuk ki ezt a három szegmenst és hasonlítsuk össze a teljesítményüket, mint az oldal alapmutatói, mind a célteljesülések és e-kereskedelmi mutatók tekintetében.
Az egyik leglényegesebb kérdés, hogy miként konvertál az oldal a különböző eszközökön.

mobil-tablagep-forgalom

A fentebbi példában látható, hogy a teljes forgalom több mint 5%-a mobiltelefonról, míg 2,3%-a táblagépről érkezik.
Azt gondolom, hogy amikor már 2-3% felett van ennek az aránya, érdemes foglalkozni vele.
Jelenleg 2% és 15% között láttam megoszlást magyar weboldalak vonatkozásában, az átlag valahol 5-7% körül van.
A példaoldal vélhetően nehezen kezelhető a megrendelési folyamat, ugyanis konverziós rátája jelentősen rosszabb, mint a számítógépeké, vagy a táblagépeké.

Ha szeretnénk mélyebben beleásni magunkat abba, hogy miért teljesít rosszul a mobil, a következő lehetőségeink vannak:

  • Nézzük meg a mobil forgalmat forgalmi forrásokra bontva, ott mi tapasztalható, van-e kiugró forgalmi forrás, ahol probléma van (alacsony konverziós arány, rossz oldalmutatók, pl nagy vsszafordulási arány alacsony oldalon eltöltött idő).
    • Érdemes esetlegesen azt is megvizsgálni, hogyan oszlik meg a mobil-számítógép arány az egyes források között, van-e ahol szignifikáns eltérés van a kettő arányában akár pozitív, akár negatív irányban.
  • Nézzük meg a Közönség -> Mobil -> Eszközök résznél milyen készülékeken/operációs rendszereken nézik jellemzően az oldalunkat, és annak milyen mutatói vannak. (kiderülhet, hogy pl. iPhoneon jól teljesít, de Androidon nem vagy fordítva)
  • Próbáljuk meg ellenőrizni, hogyan néz ki ezeken a készülékeken az oldal (munkatársak közt, baráti körben jó eséllyel találunk a leggyakoribbak közül, vagy itt találhatunk eszközöket a teszteléshez [angolul]).
  • Csináljunk tesztkonverziókat is a készülékeken, hogy lássuk, mi lehet a nehézség oka (nem működik valami, túl kicsi a gomb, sok a szövegbeviteli mező, amit nehézkes kitölteni stb.)
  • A készülék típusa mellett érdemes még a képernyőfelbontásokat is vizsgálni, mi a leggyakoribb méret a mobilos forgalomnál.

Ha szeretnénk a weboldalunkat mobilra is élvezhető formára hozni, több lehetőségünk van:

– készíthetünk mobilra optimalizált verziót (m.weboldalam.hu)
– készíthetünk reszponzív webdizájnt, ami leköveti a kijelző méretének változását
– készíthetünk mobil applikációt

Mindhárom esetnek megvannak a pro és kontra érvei, erről itt találhattok egy jó cikket.