Az Etarget 1300 fő részvételével felmérést végzett a Közép-Kelet Európai régióban (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia), hogy mennyire használják a KKV-k az online reklámot.
A tanulmány teljes terjedelmében megtekinthető az Etarget oldalán.
Én csak az analitikai szempontból érdekes diákat szeretném belőle kiemelni.
Annyit a kutatásban résztvettekről persze fontosnak tartok elmondani, hogy elsősorban 1-3 főt foglalkoztató (65%) cégvezetők (70%) válaszoltak.
Tehát a kutatás nem reprezentatív, mégis azt gondolom hogy a nagyságrendeket, trendeket tekintve jól mutatja a KKV szektor helyzetét.

Analitika használata magyarországon

Tehát a megkérdezettek 84%-a használ valamilyen analitikai eszközt, ami azt gondolom, nem rossz (bár Horvátországban (93%) és Bulgáriában (91%) jobb ez az arány).

Ha csak Google Analyticset nézzük, viszont a magyarok használják a leginkább ezt az eszközt.
Arra sajnos már nem tér ki a kutatás, hogy ez a használat pontosan mit jelent, csak benn van a kód, vagy felhasználják is az adatokat, és továbbmennek-e a “hány látogatóm van” kérdésen.
A magyarok 69%-a ugyan kielemzi a kampányt megtérülés szerint, de itt ugye nem tudhatjuk pontosan, hogy mi alapján, csak a hirdetési rendszerek adataira támaszkodva, vagy Google Analyticset (vagy egyéb analitikai rendszert) is bevonva.

Segített konverziók figyelésének aránya a CEE régióban
Sajnos nem meglepő, hogy a segített konverziók elemzése (hogyan hatnak egymásra a kampányaink) nem elterjedt. Romániában a legmagasabb az arány, 34%-al, itthon a megkérdezettek negyede foglalkozik csak ezzel a kérdéssel.
Pedig a megtérülés számításában ennek igen fontos szerepe van, teljesen átértékelődhet egy-egy kampányunk, ha a kampány céljának megfelelő attribúciós modell szerint értékeljük. Az attribúciós modellezés fontosságáról és lehetőségeiről már mi is írtunk korábban.

Retargeting használata magyarországon

A Retargetinget még a megkérdezettek negyede sem használja, és ötöde még azt sem tudja, mi az. Pedig a Google AdWords és az Etarget rendszere is kínál ilyen lehetőséget, amivel a már a weboldalunkon járt felhasználókat szólíthatjuk újra meg (vagy éppen zárhatjuk ki).
A Google az AdWordson belül, de már az Analyticsen keresztül is lehetőséget ad a remarketing (a Google így hívja) listák szerkesztésére, összeállítására, kezelésére. Használatával pedig még hatékonyabban célozhatunk.
Igaz természetesen az is, hogy a (jelenleg) remarketinget/retargetinget használó hirdetési formák maguk sem használtak túl nagy mértékben. (Etarget 37%, Google Display 17%).
Ez természetesen megváltozhat, ha a már bétában működő keresési remarketing is elindul egyszer a Google AdWordsben.

Amit én látok ez alapján a kutatás alapján az, hogy még van hova fejlődnünk, szükséges a vezetők – és főként a KKV-k körében az edukálás: mind az internet, az online hirdetés, és annak megfelelő mérése terén.
Bár ma már azért a legtöbben belátják az online jelentőségét, még sok a kiaknázatlan lehetőség.