Mint korábbi bejegyzésünkben láthattuk, az elméletileg és a gyakorlatilag (technikailag) ki a közvetlen látogató, nem teljesen fedi egymást.
Ez ahhoz vezethet, hogy olyan látogatásaink is a direkt forgalomba kerülnek, amelyeknek nem ott a helye.
Ez főként emailes és közösségi médiás forgalomtípusoknál jellemző, a korábban említett okok miatt: főként ezeknél használhatunk külső szolgáltatásokat a böngésző helyett.

A következőkben bemutatjuk azokat a tipikus hibákat, amelyeket elkövetve szennyezhetjük a saját közvetlen forgalmunkat:

1. Az érkezőoldalban nincs Google Analytics kód

Ha egy olyan érkező oldalról kattint a látogató tovább a weboldalunkon belül, ahol nem volt analytics kód, elveszíti a referrer információkat, és direkt látogatásként fog látszódni. Érdemes tehát időről-időre megbizonyosodni arról, hogy minden aloldalunkon (kiemelten pedig az érkezési oldalon) szerepel-e a kód.

A felderítésben segíthet pl a WASP (Web Analytics Solution Profiler) nevezetű add-on, vagy bármely más olyan program, amely megvizsgálja, hogy egy bizonyos kód vagy szövegrészlet (esetünkben az analytics kódja/property ID-ja) szerepel-e az oldal forrásában.

2. Nem fut le a kód

Ha szerepel is a Google Analytics kód valamennyi aloldalunkban, még előfordulhat olyan probléma, hogy a felhasználó hamarabb kattint le egy linket rajta, minthogy a script lefuthatna. Ez előfordulhat olyankor, ha lassan töltődik be az oldalunk, mert pl flash vagy nagy képek vannak rajta. Jellemzően a hagyományos analytics kódot használókat sújtja inkább (ennél még a weboldal legalján, a </body> előtt kellett elhelyezni a kódot.).
Másik hibalehetőség, ha átirányítást használunk az oldalon, és az gyorsabban bekövetkezik, mint az analytics scriptjének lefutása.

Ennek felderítésében is segíthet a WASP, illetve érdemes vizsgálni az oldalbetöltési sebességet is, pl a PageSpeed segítségével.

Megoldás pedig az aszinkron kódra (és akár vele együtt a Google Tag Managerre) való váltás, illetve az oldalbetöltési sebesség javítása, az átirányítások késleltetése.

3. A böngésző vagy a levelező megtöri a linket

Jellemzően ez hosszú, csupasz linkekkel szokott megtörténni, ami nem fér ki egy sorba a megjelenítés során, és ezért azt megtöri a böngésző vagy a levelezőprogram. Ez a törés azonban hibát okozhat pl. címkézésünkben, így juttatva a látogatót a közvetlen forgalomba. Védekezni ellene úgy lehet, ha nem csupaszon, hanem úgynevezett anchor texten helyezzük el, azaz egy szövegrészletre helyezzük el a linket.

4. Nincs felcímkézve

trafficsources

Annal ellenőrzése, hogy címkézzük-e kampányainkat vagy link kiküldéseinket, viszonylag egyszerű, de ha esetleg arról van szó, hogy valakinek ezt meg kellett volna csinálnia, és nekünk ellenőrizni kell, a következőképpen tehetjük:

Egyrészt, a Google Analyticsben csak a szokásos, alapértelmezett forgalmi forrásokat látjuk, nem jelenik meg “Egyéb” kategória (sárga), valamint a keresők/fizetett hirdetések közt sincs más, mint google / cpc (feltéve, ha futtatunk ilyet és össze is van kapcsolva a fiókunk).
Illetve ha lekérünk egy olyan riportot, ahol a “Teljes forgalom” “Hivatkozó forgalom” és “közvetlen forgalom” szegmenseit tesszük egymás mellé, és a grafikonunkon a három görbe szépen illeszkedik, tudhatjuk, hogy vannak olyan kampányaink, amelyeket nem címkézünk. Ez ilyenkor egyébként nem csak a közvetlen forgalmat, hanem bizony a hivatkozó forgalmat is “teleszemeteli”. Nem leszünk képesek pontosan összefésülni az egy kampányhoz tartozó adatokat, így azt értékelni sem fogjuk tudni.

direkt

A megoldás, hogy minden, általunk kezelt saját vagy fizetett kampányt (hírlevélkiküldés, banner, eDM, ctnetwork, etarget hirdetések stb) címkézzünk fel.

5. Rosszul van felcímkézve

www.domain.hu?utm-source=valami&utm_medium=email&utm-campaign=nyari-akcio
www.domain.hu?parameter=1?utm_source=valami&utm_medium=email&utm_campaign=nyari-akcio
Ennek ellenőrzése: mivel tudjuk, hogy címkéztük a forgalmunkat, és nagyjából azt is tudjuk, milyen volument várunk tőle, néhány nap elteltével ellenőrizzük az onnan érkező látogatók mennyiségét. Ha az adott címkével ellátott forgalom egyáltalán nem jelenik meg, vagy csak töredékét teljesíti az elvárt volumennek, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valahol elrontottuk a címkézést.
Ilyenkor nézzük át a kérdéses kampányt, és javítsuk a linkeket.
Az ilyen hibák kikerülését segítheti, ha pl excelben szerkesztjük és követjük a kampánycímkéinket, mert csökkenti a hibázási lehetőséget (természetesen más programok is rendelkezésre állnak ennek támogatására).

6. Átirányítások

Az átirányítások több esetben is hibát okozhatnak:
– ha 302-es átirányításról van szó
– ha http és https között dobáljuk a látogatót
– ha többszörös átirányításon megy át
– ha rosszul konfigurált az átirányítás és ezért elveszti a referrer infókat
Felderítésben segíthet a Firebug vagy a Live HTTP Headers (és egyéb további) add-onok, amelyek megmondják, milyen referrer infó jutott át az átirányítás során. A hiba természetétől függően javítás után a probléma megszűnik.
Ha átirányításokat használunk érdemes időről időre újra ellenőrizni, hogy rendben van-e mindenütt.

7. Hibás linkelések

Már ritkábban előforduló, és kevésbé kardinális hibalehetőség, amikor javascriptben vagy iFrameben van kódolva egy link, de hibásan, ezért nem adja át a referrer infókat (kivétel ez alól persze az, amikor azért nem adja át, mert nem is akarjuk átadni)

8. Multi-/Cross-domain mérés

A több domain egy profilba való mérése kényes kérdés: a mérés beállítása során számtalan hibalehetőség adódik, elég pl csak egyetlen linkről lefelejteni a szükséges keresztlinkeléses kiegészítést, és máris hibás adatokat kaphatunk.
Hatványozottan igaz ez olyankor, amikor további egyénre szabások is történtek a mérőkódban.
A hiba lehetőségét jelezheti pl a saját domain mint referrer megjelenése a riportokban.
Időről-időre ellenőrizzük tehát ha ilyen mérést használunk, hogy valóban minden rendben van-e a kóddal, továbbra is megfelelően mér-e. (WASP, Google Analytics Tracking Code Debugger segítségünkre lehet)

9. Kezdőoldalnak van beállítva

Nem elképzelhetetlen, hogy munkahelyünk a céges gépeken kezdőoldalként mindenütt a saját weboldalát állítsa be. Ez egy nagyobb vállalat esetében már egész kellemetlen eltéréseket okozhat a mérésben, hiszen minden alkalommal, amikor egy kolléga böngészőt indít, megnyílik a weboldal. Ellenőrzése roppant egyszerű, meg kell nézni, mi a céges gépeken a kezdőoldal, és nem csak emiatt a hibalehetőség miatt, de egyébként is javasolt a cégtől érkező forgalom kiszűrése IP-cím vagy IP-tartomány szűrés segítségével.