Egyes fiókokban már elérhető a Google Analytics célbeállításának új felülete.
Várhatóan a következő hetekben ez mindenkinél megújul.
Az első tapasztalatok alapján egy könnyebben áttekinthető és egyszerűbb beállítási folyamatot kapunk így.

De nézzük hogyan is néz ki:
A már meglévő céljainkat mostantól alapértelmezetten a nevük alapján ABC sorrendbe rendezve láthatjuk. 

google analytics célok beállíta új felület

Mindjárt itt, az adminisztrációs felületen is láthatjuk az elmúlt 7 nap konverzióit, így tudjuk egyrészt hogyan teljesít, másrészt azt is, működik-e egyáltalán (persze a 0 nem feltétlen a hibás működést jelenti, de gyanússá teszi).
Így  kiszűrhetővé válnak olyan hibák is, amikor egy cél eléréséhez többféleképp el lehet jutni, és azokat külön szeretnénk mérni (eltérő kötelező első lépések, de azonos cél URL). Ilyen lehet például amikor van ajánlatkérés és foglalás opció, esetleg “Kipróbálom” és “megrendelem” gomb is, de mindkettő ugyanott végződik, vagy akár az, hogy affiliate rendszeren keresztül más forrásból érkezik a konverzió. (a csatolt képen fel is fedezhettek egy ilyen hibát 🙂 )
Lehetőség van a konverziók száma szerint is rendezni a listát.

Számomra egyelőre zavaró, hogy a korábbi logika – célkészletek – alapján nem lehet rendezni. A célkészleteket ugyanis jellemzően azonos típusú célok (pl makro és mikrokonverziók) elkülönítésére használtam.

Az új cél létrehozásánál pedig egy három lépéses folyamaton vezet végig a rendszer.
Az újdonság, hogy már elérhetőek sablonok is: az Analyticsszel ismerkedők számára ez segítség lehet, főleg hogy mindegyik mellett példákat is láthatunk.

új cél hozzáadása az új felületen

Válasszunk egy sablont – ekkor a cél nevének automatikusan a sablonban megadott nevet adja, de ez módosítható – vagy azt, hogy egyedit szeretnénk, azaz mi adjuk meg az adatokat.
A sablon típusa alapján a rendszer már azt is kitölti, hogy milyen típusú célbeállítást kellene tennünk, például a “hozzáadás a kedvencekhez” esemény alapú, mivel jó eséllyel eseménykövetéssel mérhető egy ilyen akció.

cél leírása az új felületenAmennyiben egyetértünk a felkínált névvel és típussal, haladhatunk is tovább a következő lépésre, vagy módosíthatjuk azt igényeink szerint.

A harmadik lépésnél adhatjuk meg a cél URL-t, vagy hogy mennyi idő / oldalmegtekintés esetleg melyik események esetén történik meg a cél elérése.
Lényeges változás, hogy az egyezéseket átnevezték, de hatásuk nem változott.

Pontos egyezés -> Egyenlő
Törzsegyezés -> Ezzel kezdődik
Reguláris kifejezés egyezése ->Reguláris kifejezés

célbeállítás részletei az új felületen

Ugyanúgy megadhatjuk a cél URL-t, ha szeretnénk, értéket adhatunk neki, illetve célcsatornát, így ez a rész csak megjelenésében változott.
Újdonság azonban a “Cél ellenőrzése”, amely megmondja, hogy az elmúlt 7 napban milyen konverziós rátát teljesített volna az adott cél, ha be van állítva. Azonban beállítás után nem érvényesül a célbeállítás visszamenőlegesen, a funkció csak az ellenőrzést szolgálja: ha ugyanis 0%, 100% vagy más, gyanús értéket kapunk, sejthető, hogy valami nem helyes a beállítás során. (Főleg reguláris kifejezések esetén könnyű hibázni, és már egy karakter is elronthatja a beállítást és mást mérünk, mint szeretnénk).

Összességében egy áttekinthetőbb, egyszerűbben kezelhető, az Analytics egyéb (új) beállítási felületeihez kinézetben igazodó kezelőfelületet kaptunk. Szokni kell még, de jó lesz.