A kampánytervek elkészítésénél, a kampányok értékelésénél fontos információ, hogy hogyan teljesített az oldal, illetve egyes kampányok a hét adott napjain, vagy a nap bizonyos óráiban, esetleg ezek kombinációjában.
Korábban az “órák” grafikonnézettel ezt könnyen megnézhettük a Google Analyticsben, de jelenleg ha ezt választjuk (ami ráadásul csak az áttekintés részeknél jelenik meg), akkor nem összesített grafikont kapunk az egyes órák teljesítményéről, hanem a napokat tovább bontja órákra, még részletesebbé téve a grafikont.
Ez így kevéssé használható arra, hogy megállapítsuk, vannak-e olyan napok, vagy órák, amikor nem, vagy csökkentett mértékben van értelme hirdetni (pl. alacsonyabb licittel adwordsben).
Bár a Forgalmi források -> Hirdetés -> Adwords -> Napszakok megmutatja ezt nekünk Adwordsre vonatkoztatva, de más kampányok esetében is érdekes lehet ez.
Nem kell nagyon kétségbe esni, van rá megoldás.

table boosterKészítünk egy egyéni jelentést, amelynek dimenziója az Óra (Hours, amit ne keverjünk össze a nap órájával, ami adott nap adott óráját jelenti). Mutatónak válogassuk össze a számunkra fontos mutatókat.
Az általam készített példajelentés három mutatócsoportot tartalmaz, ami az alapadatokat, a célteljesüléseket és az e-kereskedelmi teljesítményt mutatja, de adjuk hozzá bátran azt, amire szükségünk lehet.
További dimenziólebontásokat is adhatunk hozzá, ha szükségesnek tartjuk.

Ez a jelentés még nem az órákra vonatkoztatott grafikont fogja kirajzolni, az ugyanúgy a napi látogatásszám lesz a beállított időszakra.
A grafikon helyett egy hőtérképes megoldást használhatunk annak a megjelenítésére, hogy mely órák a legértékesebbek vagy leggyengébbek, méghozzá egy Chrome kiegészítő segítségével.

  1. Telepítsük a Table Booster kiegészítőt. ekkor jobb Hőtérkép órák szerintoldalon megjelenik egy “Activate Table Booster” gomb.
  2. Navigáljunk a kívánt jelentésre, esetünkben az Órák egyéni jelentés “e-commerce” mutatócsoport fülére.
  3. Válasszuk ki a vizsgálni kívánt speciális szegmenst vagy szegmenseket (minden látogatás, organikus forgalom, banner, email stb)
  4. Rendezzük a kívánt sorrend szerint (pl órák. alapesetben a látogatások száma szerint van rendezve)
  5. Nyomjuk meg az Activate Table booster gombot.
  6. Megjelennek a jelentés oszlopaiban kis ikonok.
  7. Hőtérképhez a középső ikont nyomjuk meg. (amennyiben a zöld-piros sorrendet fordítva szeretnénk, nyomjunk rá még egyszer, kikapcsolásához pedig harmadszor)
  8. Tekintsük át, mely órák teljesítenek a legjobban, és melyek nem.

Ugyanezzel a módszerrel megnézhetjük a hét napjainak teljesítményét is, ehhez a hasonló egyéni jelentés minta szintén elérhető.

Természetesen a Table Booster nyújtotta hőtérképes megtekintési lehetőség nem csak ezeknél a jelentéseknél működik. Bármilyen más adatsort összehasonlíthatunk így a Google Analyticsen belül.
Arra figyeljünk, hogy ha bármit változtatunk a jelentésen (megjelenített sorok, mi szerint rendezze, milyen mutatókat lássunk, melyik mutatócsoportot mutassa stb) akkor a hőtérkép eltűnik, és újra meg kell nyomni az “activate table booster” gombot, hogy ismét láthassuk.

A Table booster vizualizációja nem exportálható, tehát a jelentés exportálásakor nem fogjuk látni a színezést vagy csíkokat.
Ha szeretnénk “maradandó”, kollégák, ügyfelek felé kommunikálható jelentésben megjeleníteni a hőtérképet, akkor használjuk Julien Coquet megoldását, ami Excelben készíti el ugyanezt (angolul).