Abban a legtöbb webhelytulajdonos egyetért, hogy valamit, valamilyen módon mérni kell a weboldalán. A tapasztalatunk szerint azonban ezen – és egy alap Google Analytics kód telepítésén – túl kevesen jutnak.
Pedig az átgondolt mérés és az adatok elemzése segíthet egy valóban hatékony és nyereséges weboldal létrehozásában.
Segít egyrészt abban, hogy eldöntsd: a weboldalad hirdetésére fordított pénz – legyen szó adwords, banner, eDM vagy egyéb fizetett kampányról – megtérül-e, tényleg olyan hihetetlen jó egy adott hirdetési forma, mint ahogy azt a szolgáltatást kínáló ígéri.
Másrészt használhatósági problémákat deríthet fel, rosszul működő, nehezen érthető űrlapokat, nem a kampánycélnak megfelelő érkezési oldalakat, a látogatót elriasztó tartalmakat.
CélfolyamatA mérés megtervezését hét könnyűnek tűnő lépésben vázolhatjuk:

1. Írd le az üzleti céljaidat
2. tégy fel segítő kérdéseket (pl melyik partner hozta a legtöbb konverziót)
3. adatok, amelyek segítenek megválaszolni a kérdéseket
4. szükséges implementáció megtudni ezeket az adatokat
5. report beállítása és hozzáférés
6. válaszold meg ezek segítségével a kérdéseket, és attól függően cselekedj
7. lépj az egyes lépésre

Ám “élesben” ez már nem biztos, hogy olyan egyszerű, nézzük hát lépésenként

1. Írd le az üzleti céljaidat.
Azaz mit szeretnél elérni a honlapoddal. Miért hoztad létre? Azért, hogy eladj egy terméket? Hogy bemutasd azt? Hogy információhoz juttasd a látogatóid valamiről?
Az üzleti célok tisztázása alaplépés. Nem csak az analitika megtervezésében, hanem már a weboldal megszületésekor is.
Tisztázott célok mellett már úgy épülhet fel, hogy a lehető legjobban támogassa ezt. Tudnod kell, mit vársz tőle ahhoz, hogy utána megfelelően értékelhesd is a teljesítményét.

2. Tégy fel segítő kérdéseket.

Nem könnyű megtalálni a valóban lényeges kérdéseket. Azokat, amelyek segítenek kideríteni, hogy a weboldalad miként, mennyire támogatja az üzleti céljaidat. Ha például egy termék direkt értékesítése az, akkor a kérdés, hogy “Hány látogatóm van?” nem segít annak kiderítésében, hogy eléred-e a céljaidat. De ha azt kérdezed, hogy “megtérül-e a fizetett kampányaimra fordított összeg?” vagy “Mennyibe kerül nekem, hogy egy látogatóból vásárló váljon?” az már közelebb visz hozzá.

3. Adatok, amelyek segítenek megválaszolni a kérdéseket
Ezek után ki kell választanod, mely adatokra van szükséged, hogy válaszokat kaphass. A Google Analyticsben 85 dimenzió és 230 mutató van, ami egyéni változókkal akár tovább bővíthető. Szinte “bármilyen” adat kinyerhető így, de épp-e gazdagság nehezítheti meg kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbeket. Fentebbi példánk esetében pl az e-kereskedelmi adatokra, valamint a kampányaid megfelelő elkülönítésére – címkézésére lesz többek között szükséged.

4. Szükséges implementáció megtudni ezeket az adatokat
Az Analytics ugyan rengetegféle adatot tud nyújtani, ám ezek egy részét az alapbeállítás és alapkód nem tartalmazza, hanem nekünk kell beállítani. Ez lehet a mérőkód bővítése, vagy az oldalunk kódjának meghatározott módon történő kiegészítése. Példánknál maradva az e-kereskedelmi méréshez kódbővítés, illetve a kampányainkban elhelyezett linkek felcímkézéséhez a linkek módosítása szükséges.

5. Riportok beállítása és hozzáférés
Semmit sem érnek az adatok, ha nem férünk egyszerűen és gyorsan hozzájuk. Egyes riportok elérése a szabványos jelentések fülön tizensok kattintást is igényelhet, míg ha beállítunk rá egy egyéni jelentést, vagy ggyorsparancsot, akkor gyorsan, 1-2 kattintásból elérhetjük a számunkra igazán fontos adatokat.
Mivel lehetséges, hogy többen vagyunk, akik számára fontosak ezek az adatok, figyeljünk rá, hogy minden érintett személy – viszont csak ők – hozzáférhessenek a jelentésekhez.

6. Válaszold meg a kérdéseket, és attól függően cselekedj

tippnagy

Az összes eddigi lépésnek nem sok értelme volt, ha nem jutunk el a hatodik lépésig, a kiértékelésig. Mégis, sokszor szembesültünk már azzal, hogy ez elmarad, vagy nem megfelelő rendszerességgel történik meg.
Az adatok értelmezése – főleg az elején – nem könnyű. A számok mélyére kell tudni látni, kontextust, értelmet adni nekik. Önmagában az, hogy egy hónapban 5 konverzióm volt, nem sokat jelent: ha pl autókat árulok, ez lehet nagyon jó is, míg ha pöttyös labdákat, nagyon rossz.
Emellett nem elég látnom, hogy mik a válaszok: azoktól függően cselekdni is kell. A Google Analytics csak azt mondja meg, hol van hiba, vagy hol lehetne jobb még. Azt már nem, hogyan fogjuk ezt elérni. Ezt vagy magunk, vagy szakember, vagy akár tesztek segítségével deríthetjük ki, és az alapján módosíthatjuk akár a kampányainkat, akár a weboldalunkat.


7. Lépj az egyes lépésre

Ha megvannak a válaszaink, és reagáltunk rájuk, még nem ér véget a történet. Újra fel kell tennünk az első kérdést: akár ugyanaz maradt, mint legelőször, akár változott már az idők, a vállalkozásunk vagy a weboldal változása miatt. De újra végigmenve a folyamaton láthatjuk, milyen hatással voltak a módosításaink, vagy érte-e olyan külső behatás az oldalt (pl a piac változása) ami miatt ismét cselekednünk kell. Ez egy soha véget nem érő folyamat.

A Deep in Data olyan analitikai szolgáltatást nyújt, amely a bejegyzésben vázolt lépések mentén segíti ügyfeleit a helyes mérési stratégia kialakításában, valamint a későbbiekben az adatok értelmezésében és helyes felhasználásában. Szolgáltatásunkról részletesebben itt olvashatsz, vagy felveheted velünk a kapcsolatot.