Június 11-én jelentette be a Google a Webmaster Blogján, hogy a mobil rangsorolási algoritmusban jelentősebb változtatásokat tesznek, hogy azokat a weboldalakat részesítsék a mobil keresésekben előnyben, aki megfelelő mobilos élményt nyújt.
Ez azt jelenti, hogy mobilra optimalizált weboldal nélkül mobilos keresésekben kisebb eséllyel fogunk megjelenni még akkor is, ha a desktop verziója az oldalnak jó helyen szerepel.
A bejelentésben részletezve van, milyen hibákra érdemes odafigyelni, megtekinthetjük az erre vonatkozó ajánlásokat (például azt, hogy a Google a reszponzív webdizájnt támogatja).
Ami miatt a téma érdekessé válik számunkra (amellett, hogy már beszéltünk arról, érdemes-e figyelni a mobil forgalmunkra vagy sem) az az, hogy a Google Analytics segítséget nyújthat abban, hogy azonosítsuk, a mi weboldalunk mobilos megjelenése megfelel-e az új elvárásoknak.

Oldalbetöltési sebesség

Az egyik leglényegesebb változás, hogy az oldalbetöltési sebesség már okostelefonon is ugyanúgy számít, mint desktopon. Bár vannak nagyszerű eszközök az oldalbetöltési sebesség mérésére (pl gtmetrix.com), ha nincs külön mobil siteunk macerás lehet velük a tesztelés, és azok csak adott aloldalra szolgáltatnak adatot, azt nem tudjuk felderíteni velük, mely aloldalaink problémásak az átlaghoz képest.
A Google Analytics alapból végez oldalbetöltési sebesség mérést, bár ez mintavételezésen alapszik. Ez alapesetben 1%, így ha kisebb forgalmú weboldalunk van (aminek kb 5-15% lesz mobilos forgalom), akkor számolnunk kell a kevés adat okozta problémákkal. Azonban ez a ráta módosítható, ha szeretnénk pontosabb képet kapni.

Készítettünk egy egyéni jelentést, amelyben láthatjuk a mobilra vonatkozó oldalbetöltési sebesség adatokat, és így kiszűrhető, mely aloldalak teljesítenek rosszul, illetve milyen az átlagos betöltési sebesség.
Ez bár le van szűrve mobil forgalomra, azonban az a táblagépes forgalmat is magába foglalja. Ha csak kizárólag a mobil forgalmat szeretnénk vizsgálni, használjuk hozzá a “Csak mobil” speciális szegmenst is.

mobil oldalbetöltési sebesség jelentés

A képen példát láthatunk az egyéni jelentésre. Az esetleges mintavételezési probléma itt is megfigyelhető, nagy a szórás, és bár elméletileg 1% a minta, ez nem minden aloldal esetében valósul meg (~5600 oldal 7 mintával és ~5800 oldal 64 mintával).
Az kis minta ellenére is azonban jól látszik, mely aloldalakon lehet probléma az oldalbetöltéssel, hiszen az átlaghoz képest a leglassabb oldalak akár 60-70 másodpercig, azaz több mint egy percig töltődhetnek.
Ennek oka lehet kép, videó, flash, ennek kiderítése oldalanként már ránk vár.

Nem elég ugyanis azzal megelégednünk, hogy az átlag oldalbetöltési sebességünk jó, vagy elfogadható, de azt is vizsgálnunk kell, hol, melyik konkrét aloldal húzza le az átlagot, és lehet-e segíteni rajta. (ilyenkor már jól jöhetnek a bevezetőben emlegetett oldalbetöltési sebességet vizsgáló alkalmazások)
Ugyanitt, ha csak átlagot vizsgálva próbálunk optimalizálni a sebességen, elkerülhetik a figyelmünket javítható problémák (pl galériaoldalak nagy képekkel, esetleg fizetési oldalak, ahol harmadik félre kell várni, stb)

(Ezen egyéni jelentés másolata, ha töröljük a mobilra vonatkozó szűrőt jól alkalmazható a desktop verzió oldalbetöltési sebességének vizsgálatára, hiszen a normál verziónál is fontos, hogy minél gyorsabban töltődjenek be a fontos aloldalak.)

404-es oldalak

Ha úgy van felépítve az oldalunk, hogy hiba esetén külön 404-es  hibaoldalra irányít, akkor hasznos lehet számunkra a Mobil hibaoldalak egyéni jelentése, amely olyan weboldalakat listáz, amelynek URI-jében szerepel a 404, a hiba vagy az error szó. (figyelem, ha az URI tartalmaz dátumot is, vagy számkódot, az ott megjelenő 404-ek (pl április 4) is megjelenik a jelentésben).
Ezt a jelentést használhatjuk egyébként a desktop oldalunk hibaelemzésére is, ha kivesszük belőle a mobilforgalomra vonatkozó szűrőt.