Vannak mérési hibák, amelyek első ránézésre nem is olyan vészesek – de ha mélyebbre megyünk, kiderülhet, hogy teljesen tönkreteszik az adatainkat, és mi talán nem is tudunk róla, hogy hibás adatok alapján értékelünk…

Ilyen, sokszor alulértékelt hiba a self-referrer, azaz amikor a saját oldalunk/domainünk jelenik meg Hivatkozó forgalomként.
Ha ilyet látunk, biztosak lehetünk abban, hogy valahol a mérőkódunkban hiba van, és ez kellemetlen következményekhez vezethet.

hivatkozo

Ellenőrzés

Csak nézzük meg a Forgalmi források -> Források -> Hivatkozók jelentésben, megtaláljuk-e a saját weboldalunk domainjét.
Ha igen, sajnos valami nem jól működik, és ezt szükséges kideríteni.

Lehetséges okok

  • hiányzó/be nem töltődő analytics kód valamelyik aloldalon
  • Átirányítás során elvesző referrer információk
  • Hibás domainek közti mérés miatt elvesző referrer információk
  • ezek kombinációja

Hibakeresés

Két dolgot érdemes megnézni: mely aloldalakról érkezik a self-referrer, és mely aloldalakra érkeznek az ilyen látogatók.
A Honnan?ra a választ a Forgalmi források -> Források -> Hivatkozók jelentésben a saját domain lekattintása után láthatjuk, ugyanis itt a hivatkozási útvonalat fogja megjeleníteni.
Nézzük át, milyen aloldalak voltak azok, amelyeken továbbkattintva megszakadt a mérési folyamat, látható-e valamilyen mintázat (pl bizonyos típusú aloldalak, vagy csak pár konkrét aloldal, stb)
A Hova? kérdésre a választ úgy kaphatjuk meg, ha ebben a jelentésben a hivatkozási útvonal helyett a céloldal dimenziót jelenítjük meg, akár másodlagos dimenzióként hozzáadva, így máris látszik a honnan -> hova irány is.
Itt láthatjuk, hova érkeztek meg arról az oldalunkról, ahol valamilyen hiba jelentkezett.
A kettőt együtt látva már tudjuk, hol kell kezdenünk a hibakeresést. Pl. ha több domaint mérünk egyszerre, és az érkezési oldalak láthatóan a másik domainhez tartoznak, mint a küldő oldalak, biztosak lehetünk, hogy a keresztmérés során, vagy ha a két domain közt van átirányítás, akkor ott jelentkezik.
Ha viszont alig pár konkrét aloldal a küldő oldal, akkor ott jó eséllyel nincs benn a kód, vagy valamiért nem fut le, mire továbbkattintanak.

És hogy miért NAGYON fontos felderíteni és javítani ezeket a hibákat?

Mert tönkreteheti a teljes mérésünket.
Mivel fogalmunk sem lesz, a self-referreren realizálódott konverziók eredetileg milyen forgalomból származtak, így értékelhetetlenné válik a kampányaink teljesítménye (ha egyáltalán van, mert akár az is lehetséges, hogy teljesen láthatatlanná teszi a konverziók eredetét, ha pl a vásárlási/rendelési folyamat közben veszítjük el a referrer infókat).