A Google 2011-ben jelentette be, hogy a biztonságos kapcsolaton keresztül zajló kereséseknél (pl bejelentkezett google felhasználó) nem adja át a kulcsszóra vonatkozó információt. Ekkortól kezdett a ‘not provided’ megjelenni az analitikai rendszerekben az organikus keresésnél.
A Google privacy okokra hivatkozott a lépésnél, azonban a fizetett hirdetésekre ez a változás nem volt hatással. Ezért sokan bírálták, hiszen ha az organikusnál nem láthatjuk, akkor miért maradt látható a fizetett hirdetéseknél?
Azt már egy ideje tudtuk, hogy a Google dolgozik azon, hogy a not provided helyzetet konszolidálja. Több találgatás született arról, hogy ez miként történik meg, sokan reménykedtek, hogy esetlegesen visszavonja az organikus not provided-ot, de ennek azért kis valószínűsége volt.
A legvalószínűbb verzió, amit most bejelentettek, és hivatalos, az az ,hogy a fizetett hirdetéseknél sem kerül átadásra harmadik félnek a kulcsszó-információ.
Ez azt jelenti, hogy az AdWords rendszerén belül, a Search Term Riportban továbbra is látni fogjuk ezeket az adatokat, de analitikai rendszerekben – többek közt pl a Google Analyticsben – nem.
Bár megnehezíti az elemzést, de ahogy az organikus not providednálsem kellett, azt gondolom, itt sem kell kétségbe esni, van élet a not providedon túl.

Az az irány, amit már korábban is láthattunk: a trendek, és a témakörök legyenek fontosak, ne a konkrét kulcsszavak vagy kifejezések – itt is érvényesül.
Én egyébként is úgy érzem, hogy a kereső mellett (vagy azon túl) a Google inkább a Google Display Network felé igyekszik terelni minket, ami inkább viselkedés és érdeklődési kör alapon működik jól, semmint kulcsszavas rendszerben.
Ez természetesen újfajta gondolkodást és hozzáállást is igényel, de érdemes kicsit foglalkozni vele, még most.

A témával kapcsolatban érdemes elolvasni cikkünket arról, hogy az organikus not provided esetén milyen látásjavító lehetőségeink vannak.