Nem titok, hogy már lényegében csak napjaink vannak hátra ahhoz, hogy 100% legyen a not provided az organikus jelentésekben.

A pontosan két évvel ezelőtt, 2011 október 18-án jelent meg először not provided a jelentésekben. Két év kellett, hogy a semmiből a 100%-ig eljussunk. Két évünk volt, hogy áltassuk magunkat. Hogy halogassuk a haladást. Hogy azt gondoljuk, van még időnk új utakat keresni. Hogy egyáltalán rájöjjünk, változásra van szükség a módszereinkben.

Nem egy keserű hangot hallok. Hogy mi lesz most, hogy a Google mégis hogy képzeli, ez volt az utolsó mentsvára a SEOsoknak, és hasonlók.
Pedig az a helyzet, hogy NEM MOST ért ez véget. A kulcsszóadatok onnantól kezdve értékelhetetlenek, hogy egyáltalán megjelent a not provided.Persze amíg csak 1-2-5-10% volt, lehetett azt mondani, hogy nem számít, hibahatár. De ahogy folyamatosan kúszott felfelé, egyre megbízhatatlanabbá váltak az adatok. Őszintén szólva, aki komoly döntéseket bízott az organikus kulcsszóadataira az elmúlt másfél-két évben, csak áltatta magát azzal, hogy adatokra támaszkodik.
Minél nagyobb volt a not provided kupac, annál kevésbé tudhattuk, mi és mennyi marad ki a kulcsszóadatokból, mennyire torzít az, ami látszik.

Én örülök, hogy végre semmit nem látunk. Azt gondolom, hogy ez egy sokkal tisztább helyzet, mint amikor volt is valami, meg nem is. Az, aki tényleg szeretne adatvezérelten, megbízható számok alapján döntéseket hozni, az eddig sem vehette komolyan azt, ami az organikus kulcsszójelentésekben szerepelt.
A másik dolog, hogy haladásra, fejlődésre, új utak keresésére kényszeríti az embereket, főleg a keresőmarketinggel foglalkozókat.
Most derül ki igazán, hogy ki az, aki csak kulcsszófetisiszta volt, és nem értette a SEO valódi lényegét.

A világ nem ér véget, csak megváltozik. Amúgy is folyamatosan változik, csak ezt van, aki nem szereti belátni. Másfelé terelődnek a hangsúlyok. Az érkezési oldalak, témakörök, a minőségi tartalom talán végre egy picit nagyobb hangsúlyt kap.

Lehetőségeink egyébként továbbra is vannak: már megírtam őket júniusban, a Not provided: látásjavító lehetőségek bejegyzésemben.