Nem mai történet, pontosan 2011 október 18-án élesedett az a fejlesztés a Google keresőjében, hogy a biztonságos kapcsolaton keresztül érkező organikus látogatóknál nem adja meg a kulcsszót (privacy okokra hivatkozva), hanem azt mondja róla, hogy “not provided”.
Azóta másfél év telt el, és komoly hatással volt, van és lesz a keresőoptimalizálással, keresőmarketinggel foglalkozók életére. Ezzel a bejegyzéssel egyrészt szeretném feleleveníteni a problémát, az azzal ismerkedőknek, vagy azt még nem eléggé ismerőknek pedig segítséget nyújtani.

not provided látogatások növekedése

Not provided növekedése. Az adott weboldalon jelenleg 56% az aránya.

Ugyanis a kezdeti alacsony arány folyamatosan nő. Jelenleg a kezelésünkben álló weboldalakon 30-80% között mozog (egy éve még átlag 10-25% volt).
Igen, vannak olyan weboldalak (és nem is egy!) ahol már jelenleg is 80% feletti a not provided kulcsszavak aránya. Ez előrevetíti azt, hogy hamarosan ez 100% lesz.
A notprovidedcount.com oldal szerint 2016 februárjára fogjuk ezt elérni (sok oldal jóval hamarabb), legalábbis az ő kezelésükben lévő 60 weboldal adatai alapján.

A bejegyzésben tehát megnézzük, hogy:

  • mikor lesz valaki not provided
  • mit tehetünk ellene
  • hogyan bonthatjuk fel a not provided forgalmat
  • mire figyeljünk az elemzés során
  • hogyan használjuk a webmaster tools adatokat
  • Van-e élet a not provided után

Mikor lesz egy organikus látogatónk not provided?

Bármikor, amikor http helyett https, azaz biztonságos kapcsolaton keresztül végzi a kereséseit:

  • Be van jelentkezve valamilyen Google szolgáltatásba (Gmail, Youtube, Drive, Analytics, Adwords, Google+)
  • bár kijelentkeztünk, de maradtunk https oldalon
  • Firefox 14-et vagy annál magasabb verziót használ, mert itt alapértelmezettben https lesz
  • beállítottuk a böngészőnkben, hogy a biztonságos keresés legyen alapértelmezett

Mit tehetünk ellene?

Ellene semmit sem tehetünk. Azonban megtanulhatunk együtt élni vele, és a rendelkezésre álló információkból a lehető legtöbbet kihozni.
Az eddigi kényelmes elemezgetésünk – ami talán épp emiatt a kényelem miatt volt túl felületes – megváltozik, dolgoznunk kell az adatokért, és nem is kapunk olyan pontos és szép adatokat.
De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőle, vele dolgozni. Több módon is szerezhetünk adatokat, Google Analytics szűrők, Webmaster Tools adatok adnak segítséget.

A not provided felbontása

Az igazán “nagy” baj a not provideddal, hogy egyetlen hatalmas kupacot képez a Google Analytics jelentéseiben, így vaknak érezhetjük magunkat a kulcsszavak vizsgálatakor. Igazán lelombozó azt látni, hogy van egy hatalmas szeletünk, és minden más kulcsszó olyan kis apró részt hasít ki.
Ebben a formában szinte kezelhetetlen, ezért a legjobb szétszedni, méghozzá érkezési oldal szerint.
Bár a pontos kulcsszót nem tudjuk, az érkezési oldalt, ahol landolt a not provided látogató megkapjuk. Ez pedig mindjárt közelebb visz hozzá: az adott aloldal ugyanis körülhatárolja a témát, és a kulcsszavak körét, amelyről érkezhetett a felhasználónk.
Szétszedhetjük például úgy, ha a not provided kulcsszó jelentésénél elsődleges dimenziónak a céloldalt állítjuk be.
Ennek a jelentésnek a könnyebb elérhetősége érdekében készítettem egy egyéni jelentést, amely csak a not provided forgalmat tartalmazza céloldalra bontva, használjátok bátran. (a link lekattintásával a Google Analyticsbe való bejelentkezés után hozzáadhatjátok az egyéni jelentést valamelyik profilotokhoz).
Azonban jobb és könnyebb elemzést tesz lehetővé, ha már úgy érkezik be ez az adat, hogy aloldalanként szétszedjük. Erre egy szűrő (filter) beállításával van lehetőségünk.
A szűrőt a következőképpen kell beállítani (ne feledjük, mindig legyen egy szűrő nélküli “nyers” profilunk):

not provided szűrő

Az adminisztrációs felületen a profil szintjén találjuk a szűrők fület, és ott kell hozzáadni egy új egyéni szűrőt a képen látható módon. A kimenetet másként is megadhatjuk igény szerint, ezzel a beállítással a kulcsszó úgy fog kinézni, hogy “np – /erkezesioldal-neve”

A szűrő beállítása után tehát eltűnik a “not  provided” kulcsszó és az érkezési oldal nevét tartalmazó kulcsszó jelenik meg helyette. A jelentésekben nagyjából így érzékelhető a változás:

not provided szűrő előtt és után

Az első kördiagramon láthatjuk, hogy 51,5% az organikus forgalomból az egy “not provided” kulcsszó, ami a szűrő beállítása után szétesik sok kisebb darabra (attól függően, hogy egyes aloldalak milyen forgalmat kapnak, a vizsgált oldalon sok, nmagában kis forgalmat bonyolító érkezési oldal van, mert széles témakörben mozog az oldal).

A not provided kezelése elemzés során

Amikor a keresőoptimalizálás hatását elemezzük, érdemes odafigyelnünk arra, miként torzítja az adatokat az, hogy not provided egy jó részük. Azt gondolom, hogy a not provided egyre inkább abba az irányba tolja az embert, hogy ne kulcsszavakban gondolkodjon, hanem témakörökben.
A sima keresési jelentésekben tehát igyekezzünk nem önmagában megítélni egy-egy kulcsszó teljesítményét, ugyanis nem tudhatjuk, mekkora és milyen minőségű része landolt a nagy kalapban, itt inkább az érkezési oldalakat elemezzük, azok teljesítményét figyeljük. Érdemes a teljes kép vizsgálata mellett vagy csak a not provided vagy az anélküli forgalmat vizsgálni: például amikor a szavak száma szerint vizsgáljuk az organikus forgalom megoszlását (head vs long tail vizsgálata), akkor zárjuk ki a not provided-ot, mert az eltorzítja a kétszavas kulcsszavak arányát.
És ne feledjük az ilyen vizsgálódásoknál, hogy ez a teljes organikus forgalomnak csak egy része.

A hagyományos kulcsszójelentés helyett: Webmaster Tools adatok

Az érkezési oldal szerinti szűrő mellett van még más is, ami segítségével adatokat kaphatunk, ez pedig a Webmaster Tools adatai. A WT-ben elég régóta láthatunk információkat arról, hogy milyen keresésekre jelentünk meg. Amennyiben összekötjük a Google Analyticsel, ezek az adatok megjelennek a Forgalmi források -> Keresőoptimalizálás menüpont alatt.
Nem adnak olyan “pontos” értékeket, mint a korábbi kulcsszójelentések, mert nagyságrendeket láthatunk, azonban itt nem csak arról kapunk képet, hány kattintás volt egy kulcsszóból (volt-e egyáltalán), hanem további izgalmas mutatókat is: hányszor jelent meg a weboldalunk az adott kifejezésre a találati oldalakon, ebből hányszor kattintották, átlagosan milyen pozícióban volt (a személyre szabott találati listák korában ez fontos adat lehet, hogy a “szűz” helyezéshez képest milyen az átlagunk).
Ne feledjük azonban, hogy az itt látható Kattintások száma nem azonos a látogatószámmal!

webmaster tools adatok

Veszélyek

Láttam cikkeket, amelyek úgy próbálnak adatokat nyerni, hogy a nem not provided adatok arányait (pl hogy egyes kulcsszavakra mekkora forgalom érkezett, vagy mennyi vásárlás lett belőle) rávetítik a not provided adatokra. Ez viszont nagyon félrevihet. A bejelentkezve és/vagy a legújabb Firefoxot használó, vagy tudatosan https kapcsolatot alkalmazó felhasználó viselkedése, keresési szokásai ugyanis eltérhetnek attól, aki nem használ Google szolgáltatást (vagy legalábbis nincs folyamatosan bejelentkezve) és/vagy más böngészőt használ.
Tehát nem mondhatjuk, hogy ha a “menta” kulcsszó 3%-át adja a látható kulcsszavaknak, akkor a not provided kupacban is 3%-nyi lesz.
Ez a rávetítés egy fokkal pontosabb lehet, ha céloldalakra lebontva nézzük, de a korában említett eltérő felhasználói szokások miatt ott sem alkalmazható biztonsággal.
Mi ezért azt javasoljuk, hogy óvakodjunk az ilyen típusú megfeleltetésektől, mert a hibás következtetések akár kárt is okozhatnak.

Élet a not provided után

Elmondható tehát, hogy van élet a not provided után. Mi úgy látjuk, hogy az irány az, hogy inkább témakörökre, semmint kulcsszavakra, valamint trendekre, semmint “pontos” számokra koncentráljunk.
Alapvetően szinte mindegy, hogy 11 vagy 12 vagy 110 vagy 120, esetleg 1100 vagy 1200 látogatónk volt egy kulcsszón, hanem hogy nagyságrendileg, az oldal egészéhez, vagy más témakörökhöz viszonyítva hogyan teljesít, illetve milyen minőségű forgalmat generál.