Talán senki előtt nem titok, hogy az elmúlt években a Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet az oldalbetöltési sebességre, és hogy ez már jó ideje rangsorolási faktor.
Könnyű belátni, miért van így: minél hamarabb betöltődik az oldal, annál hamarabb tudja a felhasználó elkezdeni használni. Az első másodpercek pedig kulcsfontosságúak, a felhasználók ez alatt döntik el, maradnak-e vagy sem, érdemes foglalkozni a weboldalunkkal vagy sem.
Oldalsebesség adatokat már jó ideje láthatunk Google Analyticsben, így felderíthetőek a lassú aloldalak.
Azonban ha konkrét dolgokra voltunk kíváncsiak, hogy hol, min lehetne javítani, mi befolyásolja az oldalsebességet, akkor egyéb eszközökhöz kellett folyamodnunk. Pedig a Page Speed, amit erre leginkább használtunk, használhattunk (az Yslow mellett), ugyanúgy Google termék.

Mostantól azonban nem kell külső oldalakat használnunk (ez minden bizonnyal rossz hír a GTmetrix.com-nak, ami eddig az egyik legjobb ilyen alkalmazás volt). Sőt, mindezt végre magyarul nézhetjük, ugyanis a Page Speedet integrálták a Google Analyticsbe.

A Viselkedés -> Webhelysebesség -> Sebességgel kapcsolatos javaslatok jelentésben láthatjuk.

sebességgel kapcsolatos javaslatok google analyticsbenA jelentésben láthatjuk az adott aloldal átlagos oldalbetöltési sebességét, és hogy hány Page Speed javaslatot kapott az oldal, illetve milyen Page Speed pontszámot. Ez minél közelebb van a 100-hoz, annál jobb. (tehát a példában hozott weboldal nem teljesít túl jól oldalbetöltési sebességben, de ez az átlagos időkön is látszik. )

Amikor pedig lekattintjuk az “Összesen X” szöveget, megnyitja nekünk a Page Speed oldalát a konkrét javaslatokkal, ami már magyarul(!) is elérhető.
Ezek világosan leírják, nem csak a desktop, de a mobil verzióra is, hogy milyen hibák vannak. Ezek elsősorban technikai jellegű hibák lehetnek, ezért a fejlesztőket kell velük zaklatni, hogy ha lehetséges, akkor javítsák. (vannak, lehetnek hibák, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan lehet javítani, pl mikor külső scriptet (pl facebook) használunk)
A példaként hozott oldalunkon pl a következő hibákat találta a Page Speed.
A kis nyilakra kattintással kibontja az egyes hibákat, így pl a gyorsítótárazásnál kilistázza azokat az elemeket, amelyeket szerinte lehetne cache-be tenni.

Ezzel a hibák feltérképezése még egyszerűbbé válik, használjuk ki ezt a lehetőséget, és javítsuk a felmerülő hibákat, gyorsítsuk oldalainkat, ne csak a keresőoptimalizálási érdekek miatt, hanem hogy a felhasználóink számára is egy használhatóbb oldalt üzemeltessünk.

pagespeed javaslatok