A Google Analyticsben több lehetőségünk is van az adatok szűrésére, szűkítésére.
Ilyen a profilszűrő, a speciális szegmens és a haladó keresés.
Azonban bár látszólag ugyanúgy szűrhetünk velük adatokat, mégis vannak eltérések közöttük, amikre fontos figyelnünk.A legelső és legfontosabb az, hogy a profilszűrő TALÁLAT (hit) szintű.

Azaz csak és kizárólag azok az adatok kerülnek ide, amelyeket a szűrőben megadunk. Így előfordulhat, hogy egy teljes látogatásnak csak töredéke jelenik meg itt, például egy olyan esetben, amikor egy adott alkönyvtárban lévő aloldalak megtekintéseire szűrünk.
A profilba csak és kizárólag ezek az oldalmegtekintések kerülnek be, mindegy, hogy az adott látogatás során hány másik aloldal látogatott meg a felhasználó.

Ezzel szemben a speciális szegmens LÁTOGATÁS (visit) szintű.
Tehát azokat a látogatásokat (az összes találattal együtt) tartalmazza, amelyben történt olyan esemény, mint amire a szűrő vonatkozik. Előző példánknál maradva, ha egy alkönyvtárra szűrünk, akkor nem csak azok az aloldalak jelennek meg a Tartalom jelentésben, amelyek az alkönyvtárba tartoznak, ha minden olyan másik aloldal is, amit a látogató megnézett a látogatása során.

A másik lényeges különbség, hogy a profilban létrehozott szűrők visszamenőlegesen nem szűrik meg az adatokat, csak a hozzádástól kezdődően, míg a speciális szegmensek és a haladó keresés segítségével a már a profilban lévő adatokat tudjuk szűkíteni.

Van azonban megoldás arra is, hogy a speciális szegmens bővebb adatait leszűkíthessük találat szintre, ha nincs még elkészített profilunk.
Ilyenkor a speciális szegmenst ki kell egészíteni egy sima vagy haladó keresésessel (attól függően pontosan mit akarunk megszűrni), és/vagy egy másodlagos dimenzióval.

Megoldási lehetőségek, ha túl sok az adat (és nincs szűrt profilunk):

Szegmens + egyszerű keresés: 

egyszerű keresésSzeretnénk látni, hogy hány oldalmegtekintés volt a/videok kategóriájú oldalainknál. Van egy szegmensünk, amelybe belefoglaljuk azokat az oldalakat, amelyek tartalmazzák a /videok karaktersort.
Ha ekkor megnézzük a Tartalom jelentésnél a minden oldal jelentést, akkor láthatjuk, hogy más aloldalak is listázva vannak. A jelentésnél a keresőbe beírva a /videok-at viszont máris csak ezeket az aloldalakat látjuk
Megjegyzés: ha szegmens nélkül szűrünk a keresővel a Minden oldal jelentésnél is ugyanezt az eredményt kapjuk az ilyen típusú kereséseknél.

Szegmens+másodlagos dimenzió+egyszerű keresés:

Ha az oldalmegtekintések mellett arra is kíváncsiak vagyunk, milyen forgalmi forrásokból érkeztek az adott kategória nézői, akkor az előbbi egyszerű kereséssel ellátott Minden oldal jelentésnél maradva adjunk hozzá egy másodlagos dimenziót, méghozzá a forrást, és máris arra lebontva láthatjuk az adatokat.
Megjegyzés: itt nincs lehetőség forrás/médium szinten szűrni, tehát ha csak forrásokat nézünk, akkor pl a “google” forrásban együtt lesz a fizetős és organikus is. Ha forrás/médiumot szeretnénk látni,  a Források ->minden forrás jelentéshez adjuk hozzá az oldalt mint másodlagos dimenziót, majd haladó kereséssel az oldalakat megszűrjük a /videok-ra. Azonban ebben a jelentésben a látogatásra és nem az oldalmegtekintésre vonatkozó mutatókat látjuk.

Szegmens+haladó keresés:

Ha csak azok az oldalmegtekintések érdekelnek minket, amelyek a /videok könyvtár valamely aloldalán történtek, és az átlagos oldalon eltöltött idő több mint 5 perc, akkor haladó kereséssel tudjuk szűkíteni.
Egyrészt tartsuk meg a már meglévő, az oldalra vonatkozó /videok keresést, és adjuk hozzá az oldalon eltöltött idő mutató nagyobb mint öt perc szűrést.
Megjegyzés: itt sem feltétlen szükséges, hogy a szegmens be legyen kapcsolva, a haladó keresés önmagában is ugyanazt az eredményt adja, legalábbis az ilyen típusú kereséseknél.

Szegmens + másodlagos dimenzió + haladó keresés:

haladó keresés google analyticsben

Ha esetleg a fentebbi két esetet (források és több mint öt perc oldalon eltöltött idő) szeretnénk kombinálni, azt is megtehetjük, ha másodlagos dimenzió mellé használjuk a haladó keresést is. Például leszűrhetjük a /videok könyvtárban az google forrásból érkező, több mint 5 perces átlagos idővel rendelkező oldalmegtekintéseket.
Megjegyzés: itt sem feltétlen szükséges, hogy a szegmens be legyen kapcsolva, a haladó keresés+másodlagos dimenzió önmagában is ugyanazt az eredményt adja, legalábbis az ilyen típusú szűréseknél.

Megoldási lehetőségek, ha túl kevés az adat:

Mintavételezés google analyticsben

Profilszűrő

A speciális szegmensek és haladó keresés sokszor jó szolgálatot tesz, és emiatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szűrőkről (főleg amiatt a kényelmetlenség miatt is, hogy mivel csak beállításuk után kezdenek el adatot gyűjteni, ezért előre kell átgondolni őket.)
Azonban már egy magyar viszonylatban közepes látogatottságú oldalnak is meggyűlhet a baja azzal, hogy mivel a szegmensek és a keresés a teljes adatmennyiségből dolgozik, és könnyen elérhetjük a mintavételezési limitet. Innentől kezdve azonban részben vagy egészben megbízhatatlanná válnak az adatok (lásd a mintavételezésről szóló bejegyzésünket).
Ezt úgy kerülhetjük el, ha az adott szűréshez profilt hozunk létre.
Elsősorban persze olyan esetekben érdemes megtenni, ahol folyamatosan vizsgálni és követni kívánt adatokról van szó. Ha van megfelelő mérési stratégiánk, akkor már jó eséllyel felmértük ezeket a lehetséges eseteket, és még a mérés beállításakor létrehoztuk a szükséges profilokat.

Végezetül pedig táblázatba foglaltuk a különböző szűrési lehetőségek legfontosabb tulajdonságait a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében:

Profilszűrő

speciális szegmens

Haladó keresés

 • találat (hit) szintű
 • Külön profilba gyűjti az adatokat
 • csak a szűrők által megadott adatok jelennek meg a profilban
 • Előre definiált és egyéni szűrők
 • nem tudom összehasonlítani a profilokat
 • csak a szűrő beállításától kezdődően szűri az adatokat

 

 • látogatás szintű
 • adott profilon belül szűrhetünk
 • „ideiglenes” szűrési lehetőség, ettől még a profilban minden adat megtalálható
 • előre definiált és egyéni szegmensek
 • 4 szegmens összehasonlítására ad lehetőséget
 • szűrt profilban is használható
 • bármely korábbi dátumra érvényesíthető
 • mintavételezés

 

 • adott jelentés adataira tudok szűrni
 • más jelentésre lépve elfelejti, nem menthető
 • az adott jelentés dimenziói és mutatói mentén szűrhetek
 • szűrt profilban, illetve szegmensre szűrve is használható
 • mintavételezés

A bejegyzést a Lunametrics GA Filters: don’t you forget about me cikke inspirálta.