Azok, akiknek a webshopjában több pénznemet használva is lehetett vásárolni (pl több országban jelen van, vagy több országba szállít) probléma volt, hogy az e-kereskedelem Analyticsben csak egy pénznemet volt képes kezelni.
Ez most megváltozott, ahogy a múlt héten bejelentették, mostantól több pénznemet is használhatunk.

Ez úgy lehetséges, hogy az e-kereskedelmi kódban a _trackTrans meghívása előtt be kell állítani az adott tranzakció pénznemét:

_gaq.push(['_set', ‘currencyCode’, ‘EUR’]);

Nem csak a webes felületen, de az Android SDK-ban, appok esetében is megadhatjuk, iOS esetében még várni kell kicsit az implementációval, de hamarosan az is érkezik.
A pénznem kódját ISO 4217 formátumban kell megadni, amelynek teljes listáját itt megtalálhatjátok.
Jelenleg 32 különböző pénznemet támogat (nem csak ez a kódbővítés, maga a Google Analytics-ben is jelenleg csak ez a harminckét pénznem adható meg.)

Ahhoz, hogy a különböző pénznemben történt tranzakciókat egyben tudjuk vizsgálni, a Google a napi árfolyam használatával mindig átváltja az értékeket, így a profilbeállításoknál megadott pénznemben fogjuk látni az összegeket.
Azaz mindegy, hogy az adott tranzakció forintban, euróban vagy fontban történt, ha a beállított pénznemünk forint, akkor minden tranzakció forintban jelenik meg.

Helyi e-kereskedelmi jelentésTermészetesen lehetőség van az eredeti pénznembeli értéket is megnézni és elemezni, ehhez egy egyéni jelentést kell készíteni, ahol mutatóként a helyi termékárbevételt, bevételt, adót és szállítást (utóbbi kettő abban az esetben szükséges, ha megadjuk az e-kereskedelmi kódban) kell beállítani.
Elkészítettem egy ilyen alap egyéni jelentést, amelyet utána tetszés szerint tudtok tovább alakítani. (a jelentés forgalmi forrásokra vizsgálja az e-kereskedelmi adatokat, és annyiban különbözik az alapértelmezett jelentéstől, hogy a webhelyhasználat és e-kereskedelem fül mellé harmadikként egy hely elektronikus kereskedelem fület is felvettem a helyi adatokkal.)

Fontos tudni, hogy az adatok visszamenőlegesen nem módosíthatók, tehát csak a beállítás utáni tranzakciók esetében fogjuk így egyben látni az értékeket. Ha beállítottuk a több pénznem használatát, érdemes időjelzéssel ellátni az adott napot Analyticsben, hogy később is tudjuk, mikor váltottunk, és egyértelmű legyen, miért változtak meg akkor az e-kereskedelem számai.