A Google Analytics egy jelentős problémája volt eddig, hogy csak két szintet különböztetett meg a felhasználók között. Régóta vártuk hát, hogy ez megváltozzon, és nagyobb ellenőrzésünk lehessen a különböző felhasználók fölött, hogy ne fordulhasson elő pl. rosszhiszemű törlés.
2013 március 11-én a Google végre bejelentette, hogy ez megváltozik, egy kiterjesztettebb, gazdagabb kezelés lehetőség érkezik.

Mostantól nem csak a fiók és a profil szintjén adhatjuk meg, a felhasználók mihez férhetnek hozzá (teljes fiók, vagy adott profilok), hanem a Tulajdon szintjén is.
Emellett, és ami talán ennél is fontosabb, három kezelési szint lép be, ami külön állítható a fiók, a tulajdon és a profil szintjén minden egyes felhasználónál.
Ez a három kezelési szint:

– Megtekintés (View) – csak a jelentéseket tekintheti meg, nem tud semmit módosítani
– Szerkesztés (Edit) – ugyanaz, mint eddig az adminisztrátor, csak a felhasználókat nem tudja kezelni, minden mást igen
– Felhasználókezelés (Manage users) – a felhasználó jogosultságainak megváltoztatása illetve törlése

Új felhasználókezelés az Analyticsben

Azaz, mostantól megengedhetjük egyes felhasználóknak azt, hogy szerkesszék, módosítsák a fiók, tulajdon vagy profil beállításai úgy, hogy nem kell attól tartanunk, kizár minket a saját fiókunkból azzal, hogy törli a többi felhasználót.

Update1: Justin Cutroni részletesen leírja, mely szerepkör mire jó, ez alapján a Szerkesztés funkció lényegében a jelenlegi adminisztrátori szintnek felel meg, kivéve a felhasználók hozzáadását/szerkesztését/törlését. Tehát továbbra is tud vele a felhasználó fiókot, tulajdont, profilt módosítani, törölni (már amihez hozzáférése van), ezért ugyanolyan körültekintést igényel a kiosztása, mint az eddigi adminisztrátori jognak.
(Attól, hogy az adott felhasználó nem tudja elvenni a fiókunkat, még nem jelenti azt, hogy profilok, vagy akár az egész fiók törlésével ne tudna kárt okozni, nagyon figyeljünk oda!)

Update2: Az eddig felhasználó jogosultsággal rendelkező felhasználók írhattak publikus időjelzéseket az általuk látott profilokba. Az új felhasználókezelői rendszerben akinek csak profilhoz van Megtekintési joga, csak privát időjelzést tud hozzáadni, az nem lesz látható a többi felhasználó számára. Hogy miért fontosak és hasznosak az időjelzések, arról már írtunk.

Természetesen az alsóbb szintek megöröklik a felsőbb szinten adott engedélyeket, tehát ha egy felhasználónak fiókszinten szerkesztési jogot adok, akkor az a fiók minden tulajdonára és profiljára is vonatkozni fog.
A képen láthatjuk, hogyan fog kinézni az új felhasználóikezelői felület.

A következő 2-3 hétben folyamatosan fog élesedni az új funkció a Google Analytics fiókokban.
Az eddig adminisztrátori szintű felhasználók teljes (Megtekintés, Szerkesztés, Felhasználókezelés) jogot kapnak a teljes fiókra, míg a felhasználói szintűek azokhoz a profilokhoz kapnak megtekintési jogot, amelyhez eddig is volt nekik.

Az új felhasználói rendszerrel tehát nagyobb kontrollunk van a fiókunkhoz hozzáférő felhasználók felett, de ettől függetlenül igaz, hogy körültekintéssel járjunk el a hozzáférések megadásával.
És az új rendszer bevezetése arra is jó alkalom, hogy áttekintsük, ki fér hozzá Analytics fiókunkhoz, és azokat töröljük, akiknek már nem kell, hogy hozzáférésük legyen.