közösségi menü

A közösségi hálózatok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki egy weboldal forgalmából. Bár nem mindenkinek való és kell a közösségi jelenlét, de számtalan példa mutatja, hogy lehet jól kommunikálni és forgalmat terelni a közösségi oldalakon keresztül is.
Ugyanitt megvan az igény, hogy mérhetővé váljon ez az aktivitás. Nem csak az általunk menedzselt, hanem a mások által megosztott, hivatkozott forgalom is, hogy láthassuk, megtérül-e a belefektetett munka.
A Google Analytics Közösségi jelentései egyre több adatot és lehetőséget nyújtanak.
Fontos tudnunk, hogy ugyan a hálózati hivatkozások rész alatt képes megkülönböztetni a közösségi hálózatokról érkező látogatásokat, a “modulok” rész alatt, ahol a különböző műveleteket mutatja, automatikusan csak a Google+ műveleteit (+1-ezés) képes kezelni. Ahhoz, hogy a facebook lájkok, megosztások vagy a twitter tweetek is láthatóvá váljanak, kódbővítés szükséges.
A közösségi megosztások jellemzően blogok, híroldalak esetén érdekesek, ahol folyamatosan van új tartalom, ami megosztásra kerülhet.

Két új riport érkezett most márciusban:

Adatközpont-tevékenység

analytics adatközpont partnerek


 Az adatközpont-tevékenység megnevezés furcsán hathat. Arról van szó, hogy bizonyos hálózatok egyfajta “adatközpontokként” data hubokként működnek, amin keresztül az emberek meg- vagy továbbosztanak tartalmakat.

A fentebbi képen látszik, mely ilyen szolgáltatások kerülnek be jelenleg ebbe a jelentésbe.
Avagy ha valaki Google+-on megosztja, pluszegyezi, kommenteli, vagy egy Google Groupson keresztül levélben elküldi a csoporttagoknak az oldalunk linkjét, akkor az itt (elméletileg) megjelenik.

Közösségi beszélgetések  kozossegi-esemeny

Az adatközpont-tevékenység jelentésnek két tabja van, az egyik a beszélgetések, itt a kommentek, újraosztások, groups levelek etc. szerepelnek, valamint az események, ahol a mentés, +1-ezés és hasonlók láthatóak.

Sajnos az adatközpont-tevékenységi riportban szereplő szolgáltatások Magyarországon kevéssé használtak (legjobban még talán a Google+, Google Groups, Meetup és Delicious), így korlátozottan használható.
Azonban aktív Google+ tevékenység, vagy külföldi weboldal esetén hasznát vehetjük, hogy hol és hogyan bukkan fel a tartalmunk, miként beszélgetnek róla mások.

Visszakövetések

A visszakövetések eddig is elérhető volt, most azonban önálló menüpontot kapott. Azoknál a blogoknál, híroldalaknál, ahol engedélyezve van a visszakövetések (trackbackek) itt is láthatóvá válik, honnan érkezett link. (visszakövetés akkor érkezik, mikor valaki meglinkeli a bejegyzésemet a saját tartalmában, és küld a rendszere erről egy értesítést, és az a kommentekhez hasonlóan megjelenhet az oldalon, így az olvasók is láthatják, hányan hivatkoznak az adott cikkre.)
Az Analytics azt is megmutatja, hogy ezekről a visszakövetési linkekből hány látogatás érkezik. (illetve ha nem jelenítjük meg a weboldalon a visszakövetéseket, akkor itt láthatjuk őket.