Az okostelefonok térnyerésével egyre többen fejlesztenek mobil applikációkat. Legyen szó akár a weboldalunk vagy szolgáltatásunk mobilon elérhetővé tételéről, vagy kimondottan mobil applikációról (pl egy játékról), ezen a területen is ugyanolyan fontos a mérés, mint egy weboldal esetében.
A mostani Google I/O-n analitikai szempontból a mobilmérések terén érkeztek újdonságok, fejlesztések.

Google Play Integráció

google playA mobil appok már jó egy éve mérhetőek Analyticsszel, a mostani bejelentéssel pedig nem csak az applikációban történő eseményeket láthatjuk, hanem azt is, mi történik a Google Play-en az app-al.
Az új adatok megmutatják, hogy milyen forrásokból érkeztek az app Google Play oldalára a látogatók (mint a weboldalnál a forgalmi források), hányan nézték meg azt, hányan installálták, és hányan indították el azt ténylegesen.

Így jobban átláthatóvá válik, miként teljesítenek a kampányaink (hiszen a weboldal mellett a mobil appunkat is hirdethetjük), kell-e rajtuk módosítani, vagy hova érdemes fókuszálni.

Google Tag Manager mobil applikációkhoz.

A Tag Managert tavaly októberben indította a Google. Célja, hogy a különböző “tag”-jeinket, mérőkódjainkat könnyen és egyszerűen kezelhessük. Segítségével nem kell a fejlesztőkre/rendszergazdákra várni, hogy egy Analytics kódmódosítást elvégezzenek, vagy betegyenek egy konverziókövető kódot AdWordsben (és további szolgáltatásokat is támogat).
Csak a Tag Manager kódját kell elhelyezni a weboldalon, és utána annak adminisztrációs felületén mindent mi magunk intézhetünk.
Mostantól – igaz egyelőre bétában – a mobil Appokhoz is elérhető a Tag Manager. Kipróbálásához itt kell feliratkozni, de előtte szükséges, hogy már legyen Tag Manager fiókunk.