A mai napon négy újdonság élesedett a valós idejű Google Analytics jelentésekben.
A Valós idejű jelentéseknél ugye azt láthatjuk, az adott pillanatban hányan vannak a weboldalunkon. Ezt igaz korlátozotan tudjuk dimenziók és mutatók szerint bontani, bizonyos adatok pedig nem elérhetőek itt, viszont nagyon hasznos a frissen kitett tartalom, módisítás, frissítés hatásainak gyors lekövetésére, könnyebben és gyorsabban kibukhatnak hibák, mintha meg kellene várnunk a legalább 3-4 óra késéssel beérkező teljes adathalmazt.

Mostantó a következőkkel bővül ez a jelentésrész:

  • Már eseményeket is figyelhetünk
  • Számítógép, tablet és mobil szinten bontható a forgalom
  • Már itt is használhatóak a gyorsparancsok
  • a szűrt valós idejű adatok összehasonlíthatóak a teljes valós idejű adatokkal

Események a valós idejű jelentésekben

események a valós idejű jelentésekben

 

A megszokott módon percenként és másodpercenkénti bontásban is látjuk a megtörtént eseményeket haladni, mint a látogatókat, majd alatta a táblázatban szépen felsorolja az elmúl 30 percben aktív eseményeket, és hogy mennyi történt belőlük.
Egyik haszna a frissen élesített eseménykövetésnél lehet, amikor szinte azonnal láthatjuk, megfelelően működik-e az eseménymérés, másrészt frissen publikált tartalmaknál, vagy módosításoknál segíthet követni a felhasználói viselkedést (ugye minden, ami kattintható, eseménykövetéssel követhető, ezért konverziómérés mellett használhatósági tesztelésekre is lehet használni.)

Eszköz szerinti bontás

eszköz szerinti bontás valós idejű jelentésekben

A “Tartalom” részben láthatjuk az eszközök szerinti bontást (a képernyőkép készültekor éppen nem volt táblagépes forgalom). A szövegre (asztali számítógép vagy mobil) kattintva pedig csak az adott eszközre vonatkozó adatokat látjuk, hogy az adott eszköztípusról érkezők épp mely aloldalakat nézik.
Ahogy egyre fontosabbá és nagyobbá válik a mobilos és táblagépes forgalom, úgy válik szükségessé, hogy lássuk miben különbözik az eszközöket használók viselkedése.

Gyorsparancsok

Gyorsparancsok a Valós idejű jelentésekben

A Gyorsparancsok nagyon hasznos funkció az Analyticsben, lehetővé teszi, hogy egyénre szabott jelentést két kattintással elérhessünk – és nem csak az egyéni jelentéseket, hanem a hozzáadott szegmenseket, hogy hány sort mutasson a jelentés, vagy a grafikont milyen módon rajzolja ki (pl hét). Az időbeállításon kívül minden személyre szabást ment a gyorsparancs.
A Valós idejűnél elsősorban csak a szegmensek beállítása ami lényeges személyre szabás, de mégis kellemetlen, ha időről időre mindig újra be kell állítgatni a kívánt szegmenseket. Az itteni gyorsparancsokkal elmenthetjük őket és a bal menüben lévő “Gyorsparancsok rész alatt bármikor elérhetjük két kattintással.

Szegmentált adatok összehasonlítása a teljessel

Szegmentált adatok összehasonlítása a teljessel valós időben

 

Ha be vannak kapcsolva szegmensek, a grafikon felett megjelenik egy jelölőnégyzet “Összes forgalom megjelenítése” szöveggel. Ezt kipipálva a grafikonon összehasonlíthatóvá válik a teljes forgalom és a szegmentált forgalom.
A szegmensé az erősebb, a teljes forgalomé a halványabb kék jelölések és vonalak.
Az összehasonlítás csak a grafikonon történik meg, a táblázatban csak a szegmentált adatok látszanak!

És azt ígérik, hamarosan további fejlesztések jönnek a valós idejű jelentésekhez!