Igaz egyelőre csak új tulajdon létrehozásakor.

Eddig csak bétában, az arra jelentkezők számára volt lehetőség elérni az Universal Analyticset. 2013 márciusában azonban végre mindenki számára elérhető, amennyiben új tulajdont hoz létre. (a meglévő fiókok migrálására még várni kell)

Amikor az “Új Tulajdon(internet vagy alkalmazás)” gombra kattintunk, választási lehetőség elé állít minket az Analytics:
Választhatjuk az új Universal Analytics kódot, vagy maradhatunk a régi mérőkódnál.

universal analytics

De miért lényeges, hogy melyiket választjuk?
Mivel az Universal Analytics béta, ezért bizonyos, a jelenlegi Google Analyticsben elérhető funkciók hiányoznak, valamint egyes alapfunkciói még nem élesek.

Nézzük, mivel kapunk többet, és mi az, amit még nélkülöznünk kel:
Meglévő, megmaradó vagy új funkciók:

  • Alap weboldal mutatók – ami mutatókat, adatokat eddig is elérhettünk alapbeállítással az Analyticsben, az ezután is megmarad.
  • E-kereskedelmi követés – a vásárlások, e-kereskedelmi tranzakciók követése továbbra is megmarad
  • Adwords fiók kapcsolása
  • Egyéni változók (custom varibles) – az Egyéni Dimenziók (custom dimensions) fogja felváltani. Két lényeges különbség van, 5 helyett 20 egyéni dimenziónk lesz, másrészt kevesebb kódolással is megadhatók lesznek.
  • Egyéni mutatók – Az egyéni dimenziókhoz hasonlóan egyéni mutatók (custom Metrics) megadására is lehetőség lesz.
  • Egyszerűbb konfiguráció – A beállítások jó részét, amit eddig a kód bővítésével kellett elvégezni, ezek után egyszerűen, az adminisztrációs felületről is meg tudjuk csinálni.

És ami a lényeg: ezután minden jövőbeli új funkció az Universal Analyticsbe kerül bele, ilyen értelemben a jelenlegi Google Analytics fejlesztése megszűnik.

Ami viszont nem elérhető MÉG:

  • Tartalmi kísérletek – A/B tesztelés adott aloldalon. (ez lényegében a korábbi Webiste Optimizer beemelése volt a Google Analyticsen belülre. Jelenleg ezt még nem támogatja az Universal Analytics, ha ez fontos, várjunk még a használatával.
  • Remarketing – Az Analytics nyújtotta remarketinglista készítést szintén nem támogatja (Adwordson keresztül viszont továbbra is készíthetünk, csak ott korlátozottabbak a lehetőségeink).
  • Adsense integráció – az adsense adatok Universal Analyticsbe emelése egyelőre nem elérhető, de hamarosan érkezni fog.
  • Eszközök közötti mérés (cross device tracking) – Bár ez az Universal Analytics egyik alapfunkciója, sokak számára talán a legjobban várt is, az induláskor még nem elérhető. Az ígéretek szerint nem kell rá sokat várni majd, de egyelőre türelmesnek kell lennünk még egy kicsit.

De mi is az az Universal Analytics?
Az Universal Analyticset 2012 októberében jelentette be a Google.
Lényegében a Google Analytics továbbfejlesztett változata, de olyan, a jelenlegi módszerek miatt fennálló problémákat próbál kiküszöbölni, mint az eszközök közötti váltás, vagy az offline vásárlások mérése.
A jelenlegi, cookie alapú mérés ugyanis képtelen követni, ha a felhasználó számítógépet, eszközt, vagy akár böngészőt vált, pedig az okostelefonok és tabletek korában egyre gyakoribb, hogy egy felhasználó 2-3 eszközt is használ egy vásárlási folyamatban. Az új mérési módszernek köszönhetően ha azonosítható a látogató (pl be van jelentkezve az oldalunkra), akkor is követhető marad, ha a számítógépéről okostelefonra váltva nézi tovább a weboldalt. Emellett offline konverziós adatokat adhatunk át neki, tovább finomítva a képet (fontos lehet ez olyan webáruházaknál, ahol a bemutatóterem vagy telephely is értékesítést folytat.)
Új, egyéni dimenziók és mutatók megadására is lehetőség van, és egyéb kampányaink (pl facebook vagy etarget) adatait is feltölthetjük az Universal Analyticsbe, így kapva még teljesebb képet a weboldalunk, webáruházunk teljesítményéről.